poniedziałek, 20 grudnia 2010

Przepis na ciasteczka

SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- kostka masła (25 dag)
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej gęstej 12% śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- tłuszcz do wysmarowania formy

Wszystkie składniki ciasta siekamy w malakserze. Gdy ciasto nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji, zaijamy w folię i wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika lodówki. Wychłodzone dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy, wycinamy ciekawe kształty i układamy na delikatnie posmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 200 stopni C pzrez ok. 15 min. zarumienione zdejmujemy z blaszki łopatką. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub lukrem.

POWODZENIA!!!

Smerfom wyszły wyśmienicie:)